Přísady do parfémů: vanilka

Vanilka pochází z Mexika, je to fermentovaná tobolka (lusk) určitého druhu orchidejí. Název “vanilka” pochází ze španělského vainilla, což je zdrobnělina z vaina, tj. pochva, pouzdro či lusk (původně z latinského vagina).

Přírodní vanilka je drahá, protože její pěstování a zpracování je velmi náročné na lidskou práci, největším producentem je v současné době Madagaskar. Zajímavé je, že hlavními odběrateli vanilky jsou firmy Coca-Cola a Pepsi-Cola, které ji používají k ochucování svých nápojů.

Další uplatnění nachází vanilka v parfémech, a to díky své pronikavé, nasládlé a sametové vůní. Vanilka je neodmyslitelnou součástí tzv. gurmánských parfémů a také těžších orientálních kompozic, někomu může způsobit i bolehlav, jiným vskutku labužnický prožitek.

Mezi nejznámější vanilkové parfémy patří Guerlain Shalimar, Dior Hypnotic Poison, Angel/l>, Donna Karan Cashmere Mist a modernější vůně: Armani Emporio She, Lolita Lempicka L, Moschino Couture.

Zveřejněno: 14.10.2009